Vi vil alle det beste for barna våre, og etter beste evne gjør vi det vi kan for oppdra dem ordentlig. Hvilke leker vi eksponerer dem for kan faktisk ha en del å si for den mentale utviklingen deres. At lek er langt mer enn bare tidsfordriv, skal vi ikke stikke under en stol. Puslespill, byggeklosser og tegning er åpenbart sunne hobbyer for de minste, for ikke å snakke om utendørsleker som aktiviserer dem og bidrar til å holde kroppene deres friske.

Som småbarnsforeldre i våre dager står vi overfor utfordringer knyttet til digitale leker og spill som de lærde strides om nytten av. Fra tid til annen hører vi om barns tildels urovekkende bruk av mobiltelefoner og andre teknologiske duppedingser, og at vi som foreldre har mye av skylden for deres uvaner. Før vi legger skylden på barna, må vi altså se oss selv i speilet vi kjøpte hos BGA Fotobutikk, som byr på litt av hvert. Derfor skal vi her ta for oss mer tidløse leker som er artige og bra for barna.

Yatzy

Yatzy er en god klassiker du kan spille sammen med dem. Dette terningspillet lærer dem å tenke strategisk, og hjelper dem med deres matematiske ferdigheter. Fordi utfallet av en runde med yatzy også beror på flaks vil det lære dem tap og vinn med samme sinn-regelen.

Lego

Lego er annen tidløs klassiker som er engasjerende og kan være vanskelig å legge fra seg. Her kan du om mulig finne frem klossene du selv brukte som liten, og la barna slå seg løs. Lego byr på harmløs moro og essensiell hjernetrim.

Tegning

Tegning, med blanke ark og fargestifter til, er også noe som aldri bør gå av måten. Få ting er like bra for kreativiteten som denne aktiviteten. Gjennom tegning får barna uttrykt egne følelser og tanker, og det de tegner kan fortelle oss voksne hva som rører seg inne i hodene deres.

Eksemplene ovenfor er no-brainere for en del foreldre, men det er viktig å forevige de sunneste formene for lek ved å understreke viktigheten av dem. I en alder hvor TV-titting og smarttelefoner har kommet for å bli, må vi også separere de virtuelle lekene fra de intellektuelt stimulerende, tidløse og fysiske tidsfordriv. Skru for eksempel av TV-en når barna pusler eller tegner, slik at de kan konsentrere seg fullt og helt om det de holder på med.

Vurder om ikke barnas bruk av digitale leketøy burde reduseres dersom du merker at de bruker bekymringsverdig mye tid på pc-rommet. Det er viktig at de får noe igjen for lek annet enn å slå ihjel tid. Det er særlig deres yngste formative år som setter standarden for hobbyer og fritidssysler når de er eldre, og derfor har vi voksne et ansvar for å gi dem en hjelpende hånd i aktiviseringen av dem.

Published
Categories Uncategorized

Foreldre offentlig

youplay