I dagens samfunn er det mange barn som benytter både mobiltelefon og nettbrett. Allerede fra første klasse på skolen er det mange barn som møter «læringsbrett», i form av en iPad eller Android-basert nettbrett. Det har gått så langt at det i noen tilfeller er aktuelt å prioritere innkjøp av nettbrett over ressurser til lærere. Det er helt enkelt vanskelig å unngå at barnet ditt benytter en skjerm i noen form.

Velge nettbrett til barnet

Hvis du vil kjøpe et nettbrett til barnet ditt står du ovenfor en rekke ulike valg. Det begynner med valget mellom de to ulike operativsystemene iOS og Android. For deg som har et barn som allerede går på skolen kan det hende at dette valget allerede er tatt for deg, hvis skolen for eksempel bruker produkter fra Apple med iOS, da er det ulogisk å kjøpe et ekstra nettbrett med et annet operativsystem. Også hvis du skal kjøpe et nettbrett før barnet begynner på skolen, kan det være relevant å velge et nettbrett med det samme operativsystemet som skolen kommer til å benytte senere. Det er helt enkelt lurt å velge en plattform å forholde seg til, på samme måte som du velger en og samme type parkett i et hus.

En annen faktor i forbindelse med operativsystem er hvilket du selv benytter per i dag. Dette er viktigere enn hva du kanskje tror, da det kan være vanskelig å sette seg inn i et helt nytt operativsystem også for en voksen. Du risikerer å verken kunne hjelpe barnet ditt, eller kunne følge med på hva nettbrettet benyttes til. Dessuten går du glipp av ulike funksjoner for styring som finnes på de ulike plattformene. På Googles Android-plattform finnes det for eksempel mulighet for å styre ulike enheter som legges til på samme familiekonto. Tilsvarende muligheter finnes selvfølgelig også for iOS, med blant annet deling av kjøpte apper.

Sette grenser for skjermbruk

Når nettbrettet vel er i hus, er det mange foreldre som sliter med å sette grenser for skjermbruk. Mange barn kan, hvis de får lov, sitte med nettbrettet i timevis. Det er viktig at foreldre setter klare grenser, og lager forutsigbare rammer rundt barnets skjermbruk.

Det enkleste er å helt enkelt ha fysisk kontroll over nettbrettet, men det finnes også mer kompliserte løsninger der tilgang til Internett kan styres slik at det for eksempel ikke er mulig å benytte nettet etter klokken 19 på kvelden.

Som forelder har du selvfølgelig også et ansvar for hva barnet egentlig gjør på nettbrettet. Det finnes en rekke funksjoner for å skjerme barn fra skadelig innhold på nettet, men det er viktig å gi barnet ditt en kritisk tilnærming til informasjon på nett. Det gjør det lettere å vurdere informasjon på digitale flater også senere i livet.

Author lukas
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Foreldre offentlig

youplay