Nye barneklær er full av gifter som er skadelige for miljøet. Norsk Institutt for Vannforskning har på forespørsel fra Framtiden i Våre Hender utført en laboratorietest av 34 forskjellige barneprodukter, fra babyprodukter til parkdresser. Resultatet var nedslående og viser at hele 31 av 34 produkter inneholdt miljøgifter, altså består i overkant av 90 % av produktene av skadelige stoffer. Merker som Coop og Helly Hansen var verstingene i testen, hvor Coops parkdress og Helly Hansens utebukse inneholdt suverent mest miljøgifter av alle produktene i testen. Molo, Reima og Name-It utmerket seg på den positive siden som testens eneste produkter uten miljøgifter. Selv om endringer allerede er vedtatt og på vei fra og med 2020, mener enkelte grupper at vi må gjøre mer og ta grep allerede nå. Jo tidligere vi stopper med miljøgifter, jo bedre er det for både barna våre og for miljøet. Det finnes ingen unnskyldning til å vente med å redde miljøet.
Det går utover barna våre
Miljøgifter er ikke bare skadelig for miljøet den gangen materialet en gang kastes og brytes ned. Man må også ha i bakhodet at barn er spesielt sårbare da de er under utvikling og ytre påvirkninger kan, i følge ulike undersøkelser, føre til allergier eller ømfintlighet for stoffer. Framtiden i Våre Hender understreker likevel at foreldre ikke bør være bekymret for enkeltprodukter, men heller se den store sammenhengen og alle miljøgiftene vi daglig omgår oss med. Forbrukerne har en enorm makt om man bare går sammen. Dersom alle har i bakhodet og prøver å unngå å kjøpe produkter med miljøgifter i, vil produsentene merke det på bunnlinja og gjøre nødvendige grep. Eksempler på en slik sak er debatten om palmeolje i produkter hvor forbrukernes sterke stemme til slutt fikk de fleste produsentene over på andre tanker. Men, å samle forbrukerne om en sak er vanskelig og da spesielt om man ikke har en kjent person til å fronte saken. En mer effektiv løsning kan derfor være å få saken opp på politisk nivå, og enten forby eller ilegge høye avgifter på produkter med gifter.
Ber Norge stramme inn
Selv om Norge strammer inn kredittkort og forbrukslån, noe man kan lese om på centum.no, mener Framtiden i Våre Hender at Norge ligger bak på andre områder. EU vil forby en del av de giftige fluorkarbonene fra og med 2020, men lederen i Framtiden i Våre Hender mener vi må gå foran som et godt eksempel ved å legge høye avgifter på miljøgifter allerede nå for å få endring i bransjen så raskt og effektivt som mulig. Økonomiske insentiver er en av de mest effektive metodene å oppnå et ønsket resultat på, og avgifter på miljøgifter vil tvinge produsentene til å produsere mer bærekraftige klær. Fluorkarboner har blitt brukt da det gir en god vannavstøtende effekt noe som er nødvendig for klær barn bruker ute. Det er likevel ikke en unnskyldning til å bruke giftige stoffer, da det har dukket opp minst like gode alternativer som ikke er skadelige for miljøet.