Rosa har i lengre tid blitt sett på som en jentefarge, og prinsessefaktoren blant jentene er høy i mange av landets barnehager. Disse prinsessekjolene er likevel kanskje ikke så praktiske å gå med på regntunge høstdager eller etter et stort snøfall. Mange foreldre syns likevel det er vanskelig å unngå at barnet eier slike prinsesseklær, da butikkene er overfylt med dem.

Heldigvis er dette kanskje en trend som er i ferd med å snu: da flere og flere småbarnsforeldre velger å la gutter gå med rosa og jenter med blå, og har startet en kamp mot kjønnsdiskriminerende farger.

Ei jente trenger ikke bli sett på som ei guttejente fordi hun velger å gå med blå klær, og en gutt trenger ikke bli sett ned på for å gå med kjole. De fleste barn syns faktisk dette er kult, da de skiller seg ut: og da er det viktig at foreldre lærer barna at det å skille seg ut er en bra ting, og at man ikke skal dømme noen for hvordan de går kledd. Husk at barna først og fremst tar etter de voksne, så dersom man lærer barna at alle må få å gå i de klærne de vil. Butikkene, og derfor samfunnet, skiller mellom gutte- og jenteklær. Heldigvis prøver mange å bryte ned denne sosiale normen.

Butikkene skiller mellom gutter og jenter helt ned i nyfødtavdelingen: enten er det blått, rosa eller hvitt. Mange foreldre går for hvitt dersom de ikke vet hvilket kjønn de får, slik at de skal slippe å kjøpe nye klær dersom de velger “feil”. Husk da at det ikke finnes noe rett eller galt, og at den nyfødte jenta ikke kommer til å skrike over å få på seg en blå body.

Author lukas
Published
Categories Barnas

Siste innlegg

Foreldre offentlig

youplay