Barn elsker å leke. Det å leke for et barn er blodig alvor, og måten de lærer på. De utvikler både motoriske og sosiale ferdigheter gjennom lek.

Likevel er det ulike leker og leketøy som passer best til visse aldersgrupper, og dette er noe man må ta til ettertanke. Det er også viktig å leke med barna sine, gjennom flere aldersnivå. Den nyfødte har absolutt ikke behov for et bankebrett, og en fireåring har lite interesse av en babyrangle. Det første året er kanskje ofte det vanskeligste, da veldig mye skjer for den lille.

Her er en oversikt over hvilke leker som passer til de ulike milepælene i barnas utvikling fra de er nyfødt til de fyller ett år:

0-3 måneder: Nyfødte har lite behov for leker. De trenger mye ro og nærhet fra foreldre og eventuelt andre familiemedlemmer. En uro kan holde i massevis, sammen med en liten kosekanin og en smokk. Kontraster i svart og hvitt eller duse farger på en uro eller en annen leke er fint å se på for den nyfødte.

3-6 måneder: Barnet er bevisst på at den har armer og bein, og er klar for å bli mer stimulert. Flotte leker er en myk ball, en rangle den kan riste på og et krabbespeil som den kan strekke seg etter. Bitering er også bra i denne perioden, da mange begynner å få antydning til tenner. Babyen vil også sette pris på en babygym den kan ligge under, og studere de interessante tingene som henger der. Etterhvert vil babyen prøve å gripe etter dem.

6-12 måneder: Grovmotorikken utvikles, og nå er det bare å pøse på med leker som er med på å utvikle motorikk. Dette kan bety bøker, enkle klosser og et aktivitetsbord hvor den kan utforske knapper, funksjoner og lyder. En enkel puttekasse kan også bli en favoritt. Når babyen etterhvert reiser seg opp å begynner å gå, er draleker som den kan dra etter seg med på å utvikle balansen.

Når babyen nærmer seg ett år, kan et enkelt puslespill med knotter også bli populært, da finmotorikken er litt mer på plass.

Gjennom hele det første året er det bra å lese for barnet, og utforske bøkene sammen med barnet. Dette kan gi økt leselyst til senere i livet, i tillegg til at det blir en kosestund både for barnet og den barnet leser sammen med.

Author lukas
Published
Categories Barnas

Siste innlegg

Foreldre offentlig

youplay