Det å gi barna merkeklær er et mye omdiskutert tema. I en verden med sosiale medier og kjendiser som viser frem miniatyrutgaver av seg selv, blir forventningene og presset større. Og foreldrene som kjenner på dette presset overfører det lett til barna sine: da det er forventet at de skal se perfekte ut hele tiden. Foreldrene bruker ofte barna som et status på symbol, og kler dem opp som små voksne. Dette har en opplagt negativ effekt på de små, og medføre stress og dårlig selvbilde i tidlig alder.

Men det er ikke bare foreldrene som har skyld i denne utviklingen. Det skyldes også hvilke klær og tilbehør som nå er tilgjengelig i butikker, spesielt store kjeder til en billig penge. Kleskolleksjonene som kommer ut, er fylt av barneklær som kanskje ikke er så veldig praktiske, men tar seg godt ut på et bilde. Det er ikke alltid lurt å kjøpe disse klærne, både for komforten til barna og med tanke på hvordan klærne blir laget. Mange kjeder, som f.eks. Zara, mottar mye kritikk på grunn av sine umenneskelige arbeidsforhold. Så sent som i slutten av 2017 sto flere arbeidere for Zara frem og protesterte, da de ikke hadde blitt betalt på 3 måneder. I løpet av de siste årene er det ikke bare Zaras fabrikkarbeidere som har klaget på lignende forhold.

Praktiske, varme klær som ikke koster skjorta og kommer fra etiske merker er absolutt å finne. Dersom foreldre også forteller barna mer om klesindustrien og bygger opp en forståelse for barnet innenfor dette, vil kanskje barnet ikke bli selvopptatt av hvilke klær det må ha på seg, eller mobbe andre som kanskje ikke går i de nyeste klærne. Det er et stort ansvar for foreldre, men dette kan absolutt gjøres.

Author lukas
Published
Categories Barnas

Foreldre offentlig

youplay