Det finnes flere og flere 2 åringer som vet hvordan de bruker både smarttelefoner og nettbrett. Mange foreldre sier at skjermen er den beste barnevakten, og tyr ofte til skjermen når de skal lage middag, ta oppvasken eller andre daglige gjøremål de tror barna ikke har interesse av, eller ønsker å gjøre i fred og stillhet. Noen finner også frem skjermen for å roe barna etter en lang dag.

Derimot er det flere studier som mener at barn under 2 år ikke bør ha tilgang på skjerm i det hele tatt. Selv om vi som foreldre tror det er en stille stund for barna, er alt det som skjer på skjermen stor stimuli for de minste. En halvtime med et program gir barna en haug av inntrykk, og derfor frarådes det spesielt med skjermbruk halvannen time før leggetid.

Det er også fremlagt en studie som viser at smarttelefoner og nettbrett kan hemme barns språkutvikling. Denne studien konkluderer med at hver halvtime med skjermbruk svekker språkutvikling med så mye som 49%.

Foreldre må sette opp gode løsninger for skjermbruk, og ikke være for løsslupne med å gi barna, spesielt de under 2 år, tilgang til nettbrett og smarttelefoner. Etter 2 års terskelen, finnes det derimot flere lærerike apper og program som barna kan lære av, som igjen kan ha positive utfall på utviklingen. Derfor er det veldig viktig å finne ut hvilke lærerike programmer man vil vise frem til barna, slik at de kan utvikle seg på en positiv måte, og oppleve skjermen som et sted de lærer noe nytt, i stedet for å bare se på timevis med søppelprogrammer eller apper av dårlig kvalitet som ikke fremmer læring og utvikling.

I begynnelsen er det også viktig at foreldre setter seg ned sammen med barna for å se på programmer eller appene de bruker, og selvfølgelig: at foreldre har en forståelse av disse før barna blir introdusert til dem.

Her er en liste over 12 lærerike apper for barn:

1. Pettsons invention

2. Book Creator

3. Sound Touch Lite

4. Se og si

5. Toca Boca-serien

6. Garmanns sommer

7. Mummi – Hvordan gikk det?

8. Kubbe lager skyggeteater

9. GoSkyWatch Planetarium

10. Puppet pals

11. Vinter i blåfjell

12. DragonBox Numbers

Skjermtid kan være bra: men husk å opprettholde soverommet, matbordet og lekestund mellom foreldre og barn som skjermfrie stunder. Foreldres skjermbruk smitter fort over på barna, og derfor er det viktig å bygge gode vaner tidlig.

Author lukas
Published
Categories Barnas

Siste innlegg

Foreldre offentlig

youplay