Det er utrolig viktig å kle barna rett. Hvor viktig dette er om vinteren, kan aldri overdrives. For et barn, kan påkledningen utgjøre om dagen oppfattes som god eller dårlig. I tillegg er det selvfølgelig også spørsmålet om barnet blir forkjølt eller ikke av å være ute i kulda, i forhold til hva man kler på det. Husk at de små barna legger en grunnstein for hvordan de oppfatter verden, så det å kle dem rett på vinteren og gjøre gøyale ting ute kan være med på å gi dem en positiv oppfatning av den kalde årstiden for resten av livet.

I et norsk klima er det ikke alltid like lett å vite hvilke klær vi skal kle barna opp i. Vil de være for varme? Kanskje de begynner å fryse? Er dressen vanntett? Hva med skoene? Det er mange spørsmål foreldre stiller seg når det gjeder påkledning til de små, spesielt de som ikke klarer å snakke eller si i fra selv enda.

Ull er alltid en vinner, og det er viktig å velge riktig ulltøy til barna. Ulla beskytter barnet enten det er vinter eller sommer: om vinteren holder ulltøyet barnet varmt, og om sommeren er det med på å skape en kjølende effekt og holder barnet tørt selv om det svetter. Om vinteren kan man godt ha flere lag med ull på, avhengig av hvor kaldt det er, og hvor tykt ullstoffet er. Likevel er det ikke alle barn som tåler ull, og utvikler eksem eller klør veldig når man kler det opp i ull. Da er klær laget av bambus eller silke gode alternativer.

Men barna kan selvfølgelig ikke bare gå med ullklær. Vi voksne bruker ofte 3-lags metoden, og denne metoden bør også bli brukt på barna. En flott oppbygning kan være å ta på ullundertøy (eventuelt bambus eller silke dersom barnet er allergisk mot ull), et lag med fleece eller litt tykkere ull, og en dress ytterst. Det er viktig at mellomlaget ikke består av jeans eller bomull, da dette ikke transporterer fuktigheten slik ull og fleece gjør. Med dongeristoff eller bomull kan barnet dermed fort bli kald og våt.

Ytterst trenger man en dress. Da er det viktig å sjekke vannavvisende og vindavvisende egenskaper i dressen – og eventuell fôring i dressen. For mye fôr i dressen kan hemme barnets bevegelsesfrihet, så pass på at du velger en komfortabel dress som ikke er alt for tykk. Det er heller lurt å velge en som er tynnere, og ha på tykk fleece eller ull som mellomlag. På den måten kan man også bare ha på mindre klær om våren og høsten under dressen, og får brukt den gjennom flere sesonger.

Annet viktig tilbehør er selvfølgelig sko, luer, votter og en varm hals, slik at barnet blir heldekket og er klar for en lang dag ute!

Author lukas
Published
Categories Barnas

Siste innlegg

Foreldre offentlig

youplay