Lekene til barna dine kan inneholde mange kjemikalier. Og noen av disse kan faktisk være farlige. På grunn av dette er det viktig å sjekke hvilke leker du bør kjøpe til barnet ditt, og hvilke leker du bør styre unna.
Her i Norge er det heldigvis strengt regulert med hvilke leker som får importeres, slik at vi ikke ubevisst setter våre egne barn i fare. Ethel Forsberg, som tidligere var leder i svenske Kemikalieinspektionen, mener at vi bør kaste alle plastlekene som er laget før 2013. Grunnen til dette er at i 2013 kom EUs rividerte leketøysdirektiv, som svartelistet mange kjemikalier som leker kan inneholde. Europeiske land stiller også strenge krav til importører fra land utenfor EU, hvor de kanskje ikke stiller like strenge krav til kjemikaliebruk og håndtering av kjemikalier.
I bunn og grunn kan man si at leker i norske butikker er trygge å kjøpe. Når leken er god, er barna glade. Det er likevel lurt å alltid dobbelsjekke om lekene er CE-merket. Alle lekene i Norge skal være CE-merket, som er produsentenes garanti for at alle EUs krav har blitt overholdt.
Regelverket for leker til barn under 3 år, stiller enda høyere krav, da disse barna ofte putter ting i munnen sin. Tusj er en kjemikalieversting, men det finnes mange produkter som er egnet for mindre barn, og man bør alltid velge fargestifter og lignende som ikke inneholder skadelige kjemikalier. Vannbaserte tegnestifter eller maleskriv er det beste. Når barna tegner eller maler, må man også passe på at de ikke tegner på seg selv.
Til slutt må det også sies at leketøyvirksomheten bruker massevis av ressurser, og ikke minst innsats, i å bygge sikkerheten i lekene sine. Det har oppstått veldig mye fokus rundt dette den siste tiden, noe som er bra både for barn og foreldre. Derfor anbefales det ikke å kjøpe leker på utendørsmarkeder, spesielt i utlandet, da myndigheter ofte ikke har kontroll over dette.
I 2016 sto Kina som den ledende leketøysprodusenten i verden, og det er en myte at leketøy fra Kina er mindre sikkert – det kommer rett og slett bare an på hvor man kjøper disse lekene fra. Man kan nesten ikke unngå å kjøpe leker fra Kina til de små, men derfor bør man være obs på hvilke butikker man kjøper disse fra. Myten rundt det at leker fra Kina er farlige, går hånd i hånd med at de fleste lekene blir produsert der: det er nemlig flere farlige leker, da de har det største markedet. Som nevnt tidligere, kan man derimot være sikker på at leker kjøpt i norske butikker er trygge, enten de kommer fra Kina eller andre land.
Til slutt må det sies at hele verden rundt oss består av kjemikalier – men noen kjemikalier er farlige, og andre ikke. Natulige materialer består også av kjemikalier. Vi kan ikke leve uten kjemikalier. Tenk derfor sikkerhet først når det kommer til barneleker, men ta alt med en klype salt.